Heydər Əliyev
yeni azerbaycan logo

Ana səhifə / Maraqlı / Niyə yemek yedikdən sonra yuxulayırıq?

Niyə yemek yedikdən sonra yuxulayırıq?

14.10.2023 [14:45]

MİKAYIL

Günorta yeməyi yedikdən sonra  yuxulamağa başlayırsınız? Əgər bu suala cavabınız “hə”dirsə. Bu yazı sizin üçündür. Görəsən, yeməkdən halsızlaşmaların səbəbləri nələrdir?  İlk səbəb orqanizmin həzm üçün çox enerjiyə ehtiyac olması, enerji ehtiyacını ödəmək üçün digər sistemlərin zəifləməsidir. Eləcə də həzm sisteminə qan axımının artması, beyni qidalandıran qan miqdarının azalması, yeyilən karbohidrat miqdarına uyğun olaraq insulin sintezinin artması kimi səbəbləri də qeyd etmək olar.

İnsulinin çox miqdarda sintezi ani qan şəkərinin düşməsinə səbəb olur ki, eyni zamanda serotoninin də ifrazını artırır və yuxulama halı yaradır.  Bir sıra yollarla bu halın qarşısını almaq mümkündür. Bunun üçün çox ac vəziyyətdə süfrəyə oturmamağa diqqət yetirmək lazımdır. Bundan əlavə yemək aralarında aclıq hiss etdikdə meyvə və ya çərəz kimi yüngül qidalar qəbul edilməlidir. Yeməyin çox və uzun müddət çeynənməsi, karbohidrat və yağ miqdarının azaldılması, yeməyin yanında salatın olması, qızartmalardan mümkün qədər az istifadə edilməsinə diqqət yetirmək lazımdır. Dietoloq həkim Gülseren Başakın sözlərinə görə, insanlar adətən karbohidratlardan çox istifadə etdikdən sonra yuxulayırlar: "Yuxu gətirən ərzaqlardan birincisi çörəkdir. Çünki, çörək yedikdən sonra qanda şəkərin kəskin enib-qalxması baş verir. Şirniyyat, makaron, kartof, düyü, maqneziumla zəngin banan, çərəz və s. kimi qidalar da insana yuxu verir. Yeməkdən sonra dərhal şiddətli yuxu insulin dirəncinin əlamətidir”.

Paylaş:
Baxılıb: 529 dəfə

Xəbər lenti

Hamısına bax

Xəbər lenti

YAP xəbərləri

MEDİA

Siyasət

Gündəm

İqtisadiyyat

MEDİA

44 günün dastanı...

08 Noyabr 09:34

Analitik

Siyasət

Ədəbiyyat

ZƏFƏR NƏĞMƏLƏRİ

08 Noyabr 08:28

Arxiv
B Be Ça Ç Ca C Ş
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30